Stoofpotje

26/10/2009

Tijdens een tochtje door blogland het volgende recept hier gevonden en meteen schaamteloos gekopieerd om binnenkort eens uit te proberen:

Ingrediënten
* 1 kilo rundvlees, in blokjes
* 30 gram bloem, gemengd met zout en peper
* 1 eetlepel olie
* 150 gram spek (het liefst mager gerookt)
* 8 lente uitjes, stengels in stukjes van 2 cm.
* 200 gram champignons
* 5 deciliter rode wijn
* 2 eetlepels tomatenpuree
* 5 deciliter runderboiullon
* 1 bouquet garni

Bereidingswijze
Wentel het rundvlees door de bloem tot het gelijkmatig bedekt is. Schud het overtolige er af) Verhit de olie in een grote pan op een hoog vuur, bak het vlees in drie porties en bak elke portie 3 minuten. Totdat het vlees goed bruin is, voeg indien nodig olie toe. Haal het vlees uit de pan. Doe de spek in de pan en bak 2 minuten, of dat het bruin is. Haal het uit de pan en doe bij de rundvlees. Voeg de lente uitjes toe en de champignons en laat alles 5 minuten bakken of tot de ui bruin is, zorg ervoor dat het niet aanbrand. Schep dan alles in een grote kom.
Giet vervolgens in dezelfde pan de rode wijn en schraap het aanbaksel met een houten pollepel los dan de bodem. Roer de tomatenpuree en de bouillon er door. Doe het bouquet garni, rundvlees, spek en eventueel het vleesnat weer in de pan. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag en laat de stoofschotel minstens 45 minuten sudderen. Voeg dan de lenteui en de champignons weer toe en laat alles dan nog 1 uur koken of tot het vlees heel mals is. (zoek het hoogste sudderpunt op zodat het net niet kookt) en de saus lekker glanst. Serveer met gestoomde aardappels of een pittige aardappelpuree.

Opmerking:
deze stoofschotel moet wel lang op het vuur staan, maar vergt weinig voorbereiding en het resultaat is altijd erg lekker. Men kan ook de aardappelen vervangen voor een lichte rijst of pasta.
Een lekkere wijn hierbij is een rose.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: